IMGP8033
Dietę bezglutenową stosują osoby z nietolerancją glutenu. Przypadłość ta wymaga całkowitego wyeliminowania z diety produktów zbożowych zawierających gluten: pszenicy, jęczmienia, żyta oraz owsa. Nie można więc zaprzeczyć, że zmusza do kreatywności w kuchni.

Wraz ze wzrostem świadomości na ten temat, pojawiają się coraz to bardziej różnorodne przepisy w diecie bezglutenowej. W tym momencie nie ma już chyba potrawy, której nie da się przygotować zgodnie z obowiązującymi w tej diecie zasadami. Znajdziecie zarówno  przepisy na makarony, placki, ciasta, a nawet pieczywo.

Czy dieta bezglutenowa jest dla każdego? Wprowadzić przepisy bezglutenowe do swojej diety może każdy – są osoby, które twierdzą, że po wyeliminowaniu glutenu czują się po prostu lepiej. Jeżeli jednak nie ma takiej konieczności, to wystarczy sobie zadać pytanie, czy warto – miłośnicy tradycyjnego pieczywa raczej zaprzeczą :)